Populiariausios prieskoninės žolelės ir mikrožalumynai bei greiti receptai
Lietuvoje populiariausios prieskoninės žolelės, mikrožalumynai bei ką su jais veikti

Nuo seniausių laikų prieskoninės žolelės ir mikrožalumynai buvo nepakeičiami tiek virtuvėje, tiek gydant ligas ir negalavimus. Žolelės, prieskoniai ir mikrožalumynai (želmenys ar daigai) buvo ir valgis, ir vaistas. Naudojant žoleles maisto gaminimas tampa neišsemiamu įkvėpimo šaltiniu - pačią paprasčiausią košę paskaninus žalumynais, atrasite netikėtų skonio derinių. Šviežių žolelių aromatas leis patirti visai kitokį skonį negu džiovintų, o įdėjus mikrožalumynų jūsų patiekalas taps vitaminų bomba!
TOP prieskoninės žolelės
Ar žinote, kad:
Prieskoninės žolelės turi daug antioksidantų, eterinių aliejų, vitamino C ir E, karatinoidų, flavanoidų ir mineralų;
Prieskoninės žolelės skatina virškinimą;
Kartūs žalumynai aktyvina kepenų veiklą
Reguliarus vartojimas stiprina imunitetą

Mikrožalumynai
Mikrožalumynai (želmenys ar daigai) yra tikras vitaminų užtaisas ir puikus skaidulinių medžiagų šaltinis. Mikrožalumynais yra vadinami nedideli, 5-10cm aukščio valgomieji augalai - ne daigintos sėklos, bet dar ne daržovės. Želmenys maistui vartojami tokiu augimo tarpsniu, kuriuo turi daugiausiai biologiškai aktyvių medžiagų.
Saulėgrąžų daigai - yra vieni vertingiausių žalumynų žemėje. Be kitų vitaminų, saulėgrąžų daiguose yra itin daug vitamino D, taip pat tai puikus lecitino, atsakingo už riebalų apytaką kraujyje, šaltinis, be to, turi itin daug baltymų. Šie daigai ramina nervus ir normalizuoja rūgščių bei šarmų balansą virškinamajame trakte, normalizuoja kraujospūdį. Juose yra dukart daugiau baltymų nei pačios geriausios kokybės špinatuose!
Žirnių želmenys - yra pilni beta karotino, kurį mūsų kūnas paverčia vitaminu A, vitaminu C, folio rūgštimi - esmine žmogaus organizmo statybine medžiaga ir ląsteliena. Labai didelis vitamino C kiekis (net 7 kartus daugiau vitamino C nei yra mėlynėse), daug vitamino B9, didelis kiekis vitamino A (8 kartus didesnis nei yra pomidoruose), kuris svarbus sveikai odai ir dalyvauja akių ir regos vystymosi stadijose.
Violetinių ridikėlių želmenys - Subtilaus ir kiek aštroko ridikėlių skonio. Daigai turtingi vitamino C, kuris yra natūrali žmogaus organizmo apsauga, taip pat vitamino B9, kuris atlieka organizmo statybines funkcijas. 100g ridikėlių daigų atitinka apie 4kg tradicinių ridikėlių!

Bazilikas vazonėlyje - nuostabus ir prieskoninis augalas, gardžiausias šviežias. Turi daug terpenų ir flavanoidų, veikia raminamai, atpalaiduoja spazmus ir gerina virškinimą. Bazilikas neatsiejamas italų virtuvės dalis. Jis tinka ir yra naudojams daugeliui valgių - prie makaronų, patiekalų su pomidorais, sriuboms, mėsos patiekalams, padažams.
Krapas - labai senas kultūrinis augalas, priklauso tai pačiai skėtinių šeimai, kaip ir petražolė, pankolis ir morkos. Vartojamos ir šakelės, ir sėklos. Sėklos naudojamos esant virškinimo sutrikimams ar vidurių pūtimui. Krapai idealiai tinka gardinti aliejus, padažus, salotas, daržovių patiekalus, marinatus ir sriubas.
Kalendra - neatsiejamas nuo Azijos ir Meksikos kulinarinės tradicijos. Šviežia kalendra yra savotiško skonio, todėl ne visi ją mėgsta. Kalendra turi daug vitaminų C, A, B1, B2, B3, kalcio, magnio, folinės rūgšties ir fosforo, veikia raminančiai ir padeda kenčiantiems nuo nemigos. Taip pat turi organizmą detoksikuojančių savybių.
Petražolė - yra labai maistingas augalas. Jose gausu vitaminų A, K, C, E, tiamino, riboflavino, niacino, vitaminų B6 ir B12, pantoteno rūgšties. Petražolės nuo seno naudojamos įvairioms ligoms gydyti - reguliuoti cukrų kraujyje, gerinti širdies veiklą, o priešuždegiminės savybės buvo naudojamos mažiems uždegimams gydyti - vabzdžių įgelimui ar netgi dantų skausmui mažinti.
Mėta - gausu eterinių aliejų, kurie yra naudojami tiek aromaterapijoje, tiek įvairiems sveikatos negalavimams. Ypač mėta pasižymi raminančiu poveikiu - norite nusiraminti? Išgerkite vakare mėtų arbatos.

Sveiki receptai su mikrožalumynais ir prieskoninėmis žolelėmis
Orkaitėje keptas moliūgas su ožkos sūriu saulėgrąžų daigais

Reikės:
1/4 puodelio pinijų riešutų
2 maži moliūgai
3 v.š. alyvuogių aliejaus
Jūros druska ir šviežiai malti juodieji pipirai
2 šaukštai padažo (receptas žemiau)
140 g baby špinatų, rukolos ir #saulėgrąžų daigų
60 g ožkos sūrio
PADAŽUI:
240 ml vyno acto
15 ml medaus
Eiga:
Supilkite actą į puodą storu dugnu ir užkaiskite ant vidutinės ugnies. Įmaišykite medų arba ir užvirinkite. Leiskite actui lėtai mažėti iki pusės pradinio tūrio (turi tapti lyg sirupas). Galite laikyti šaldytuve, sandariai uždarytame inde naudojimui ir sekančiam kartui
Tuomet:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Ant didelės kepimo skardos paskleiskite pinijų riešutus; skrudinkite orkaitėje, retkarčiais pamaišydami, kol kvepės ir taps švelniai auksinės spalvos (apie 5 minutes). Ištraukite.
Moliūgą perpjaukite per pusę ir išimkite sėklas. Supjaustykite ketvirčiais, bet odą palikite. Ant didelės kepimo skardos užpilkite 1 šaukštą aliejaus, žiupsnelį druskos bei pipirų. Skrudinkite, kol suminkštės (apie 35–45 minutes, priklausomai nuo dydžio); leiskite atvėsti.
Į didelį dubenį įpilkite 1 šaukštą salotų padažo, likusio alyvuogių aliejaus; pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Įdėkite visus žalumynus ir sumaišykite
Norėdami patiekti, ant kiekvieno iškepusio moliūgo ketvirčio dėkite salotas, jei norite, apšlakstykite papildomai padažu ir pabarstykite skrudintais pinijų riešutais bei trupintu ožkos sūriu.
Šaldytos prieskoninės žolelės

UŽŠALDYKITE šviežius žalumynus alyvuogių aliejuje (arba bet kokiame kitame aliejuje, su kuriuo paprastai ruošiate maistą) ir turėsite skonių kupinas mažas „žolelių bombas“.
Puikiai tinka bazilikas, petražolės, laiškinis česnakas, rozmarinas, raudonėlis, kalendra ir kitos žolelės. Tai puikus būdas sutaupyti laiko, sutrumpinti padažų gamybos laiką, paskaninti sriubas, išsikepti skanią kiaušinienę arba pagardinti kepsnį!
Sumuštinis su avokadu ir želmenimis

Reikės:
2 skiltelės skrudintos, kelių grūdų arba be glitiminės duonos
1 prinokęs nuluptas ir supjaustytas avokadas
1/4 perpjautos į 2 skilteles citrinos
Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai
1/2 puodelio bet kurių mikrožalumynų arba jų mixo
1/4 šaukštelio skrudinto sezamo aliejaus
1 arbatinis šaukštelis skrudintų sezamo sėklų.
EIGA:
Avokado skilteles padalinkite tolygiai, uždėkite ant skrebučių skiltelių ir sviestiniu peiliu atsargiai sutrinkite. Tuomet ant sutrinto avokado išspauskite citrinos griežinėlius, pabarstykite druska ir pipirais, užberkite mikrožalumynų, apšlakstykite sezamo aliejumi ir viską skaniai užbaikite užbarstydami sezamo sėklomis!
Greiti vištienos kepsneliai su žalumynais

Eiga:
Vištienos krūtinėlę supjaustykite kuo mažesniais gabaliukais. Smulkintą vištieną pagardinkite prieskoniais, įmuškite kiaušinį, miltus, krakmolą ir majonezą bei pomidorų padažą. Gerai išmaišiau. Kepsnelius kepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus, iš abiejų pusių. Kepsneliai iškepa labai greitai!
Iškepusius serviruokite su mėgstamomis daržovėmis, prieskoninėmis žolelėmis ir būtinai - mikrožalumynais!
Reikės:
1 vištienos krūtinėlės,
1 kiaušinio,
1 v.š.majonezo, 1 v.š. pomidorų padažo,
1 v.š. krakmolo,
1 v.š. miltų,
vištienos prieskonių, česnako granulių,
prieskoninių žolelių,
pipirų ir druskos, aliejaus kepimui.
Žaliasis kokteilis su kefyru ir petražolėmis

Reikės:
300 ml kefyro
1 nedidelis agurkas
maža saujelė špinatų
3 šakėlės petražolių
šiek tiek krapų
3 šakelės kalendrų
žiupsnelis pipirų
žiupsnelis druskos
Eiga:
Visus ingredientus sutrinkite blenderyje, kol gausite vientisą masę. Pagal norimą skonį gardinkite pipirais, druska. Puikiai tinka ir česnakas.
Šis kokteilis yra tikras energijos ir geros savijautos užtaisas visai dienai!